Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a declarat, în cursul zilei de vineri, că i-a solicitat ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, eliberarea din închisoare a liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi.
Borrell, aflat în vizită la Moscova, a declarat că dialogul cu oficialul de la Moscova a fost unul deschis și intens, după cum relatează site-ul agenției Agerpres.
„I-am transmis ministrului Lavrov preocuparea noastră produndă și apelul nostru pentru eliberare și pentru deschiderea unei anchete privind otrăvirea (lui Navalnîi, n. red.)”, a declarat Borrell în cadrul conferinței de presă comună cu Lavrov.
În ceea ce privește situația lui Navalnîi, Josep Borrell a explicat că în acest moment nu există nicio propunere oficială din partea vreunui stat membru privind impunerea de noi sancțiuni europene la adresa Moscovei.
Cu toate acestea, spune șeful diplomației europene, miniștrii de Externe și liderii statelor membre vor continua să discute despre relațiile țărilor lor și ale Blocului comunitar cu Rusia.
El a adăugat că următoarele discuții la nivel înalt al șefilor de state și de guverne din UE pe această temă ar urma să aibă loc în luna martie. Borrell a mai spus că vizita sa la Moscova „face parte din pregătirile pentru această dezbatere”.
În acest sens, „o anchetă completă şi transparentă ar ajuta la clarificarea celor întâmplate în cazul otrăvirii lui Navalnîi”, a insistat oficialul european.
La rândul său, Serghei Lavrov a avertizat, după discuțiile cu Borrell, că înrăutățirea în continuare a relațiilor cu Uniunea Europeană poate avea consecințe imprevizibile.
El a recunoscut că între cele două părți există divergențe în privința unui număr mare de subiecte, dar a adăugat că atât Moscova cât și Uniunea Europeană și-au exprimat interesul pentru un dialog mai amplu în domeniile în care există un acord.
Cu toate acestea, Lavrov a spus că Rusia consideră că Uniunea Europeană nu este în acest moment un partener pe care să se poată baza.
El a comentat posibilitatea introducerii unor noi sancțiuni în cazul Navalnîi, admițând că decizia este o chestiune internă a UE. Cu toate acestea, el a adăugat că Moscova a remarcat modul în care autoritățile europene se comportă tot mai mult precum Statele Unite și impune sancțiuni unilaterale asupra unor state.
„Pentru Rusia, UE este un partener pe care nu te poţi baza”, a apreciat Lavrov.
Aleksei Navalnîi a fost condamnat de către o instanță de la Moscova la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru încălcarea unei sentințe anterioare, de condamnare cu suspendare.
Liderul opoziției ruse nu s-ar fi prezentat în fața oficialilor de probațiune, așa cum era specificat în sentința pe care o primise deoarece se afla în Germania pentru a primi tratament după ce a fost otrăvit în Rusia cu un agent neurotoxic.
Decizia de condamnare a lui Navalnîi a fost puternic criticată de statele occidentale, critici pe care Kremlinul le-a descris ca fiind ingerințe în politica internă a Rusiei.